Copyright OLI

    Copyright OLI

    Copyright OLI

    Image Credit: Ronghui Li

    Image Credit: Ronghui Li

    Copyright OLI

    Copyright OLI

    Copyright OLI

Chengdu SAC Park of China

Chengdu, China

Design 2011 - 2013

Construction 2013 -

Chengdu is the capital of Sichuan Province, which is known as the “Heavenly State” (Tian Fu Zhi Guo). Being the natural habitat of cute giant pandas, Chengdu is located in the west of Sichuan Basin and in the center of Chengdu Plain. It covers a total area of 12.3 thousand square kilometers (4,749 square miles) with a population of over 11 million. Our site is located in Shuangliu, Chengdu which is around 20km from the Chengdu central area- Tian Fu Square and connected by the Tian Fu Avenue.

The Chengdu Silk Art Culture Park is a development that takes advantage of this new typology and lifestyle creating not only a commercial and residential center for the development and its surroundings but also a cultural beacon that reaches back to the tradition and origins of Chengdu as a settlement and a city. Within the irregular linear boundaries of the site, the Silk Art Cultural Park flows from East to West following the gentle topographic changes of the existing topography allowing for varying scales of buildings to be seamlessly joined in varying sectional relationships. At the Eastern most end, the Office/Commercial plaza facing the South Hongxing Avenue and the planned Haichang South Road intersection gradually transforms into a commercial/retail core to a quiet residential development to the West.

Currents of movement flow through the site as the core of the development rises and falls gently with and against the 10m rise along the site’s boundary. Programmatic elements also flow across the site, from the Planned green park to the North of the residential sector a flow of landscape, harking back to the surrounding fertile hills of an urban esplanade to a park plaza on the Southeastern commercial end of the site. In the opposite direction, a flow of commercial retail space stretches from the 4 story northwestern podium of the four office towers housing larger big box retail and mall anchor stores, to a one story podium on the southeast end of the complex housing residential scaled retail with small office/home office type urban buildings on top.

In respect to the tall neighboring residential developments surrounding ¾ of the site, an urban plaza was formed between the confluence of programmatic and topographic flows to maximize sun exposure for the Silk Art Cultural Park throughout the year by allocating the smaller scale 2-3 story street retail elements to the south sitting on a 2 story shopping arcade podium facing a flowing plaza, and the 4 story mall podium and towers to the north thus providing not only a gradual transition from East to West but also from South to North.

As an anchor to the entire development, a tree lined pedestrian retail street in the scale of the old courtyards of Chengdu lines the southern edge of the site facing South Haichung road. In the middle of the retail street, at the confluence of all of the programmatic and topographic flows is the Silk Art Cultural Park Museum. A series of crystal boxes containing individual buildings of the fabric of the retail street housing exhibition, education and retail programs reflecting the past, present and future importance of Silk Art in Chengdu and China.